Módszerkosár

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület módszertani blogja

Beporzók 2021

Kedves Olvasónk!

A jeles napok mindig önmagukon túlra mutatnak. Arra, hogy az év többi napján is gondolnunk kell mindazokra, akikről /amiről szólnak.

A beporzók napját 2018 óta jegyzik a zöld naptárak. Fontosságáról, jelentőségéről sok szó esik március 10-e környékén, de mi azt szeretnénk, hogy ez a figyelem ne egyetlen napra korlátozódjon.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Beporz%C3%B3k_napja

Ezért most itt is folytatjuk a kampányt, melyhez Darvas Kata küldött anyagot.

Gyalog Éva

Darvas Kat

Rovarhotel

Ízeltlábúakat mindenütt találunk. Egy régóta nem bolygatott kő alatt is nyüzsgő élet folyik, s a kerti komposztáló sok faj számára kész Kánaán.

Eszünkbe sem jut, hogy a rovarok is védelemre szorulnak. Sok faj ritka, s más fajok lehetnek ugyan gyakoriak, de egyéb állatok étrendjén szerepelnek.

Alakítsunk ki védelmet számukra, készítsünk rovarhotelt!

A rovarhotelbe nagyon sokféle anyagot építhetünk be, törekedjünk arra, hogy az mind természetes eredetű és környezetbe illő legyen. Az anyagok egyik részét csupán búvóhelynek, másik részét táplálkozó vagy szaporodóhelynek fogják tekinteni. Két típusú rovarhotelt készíthetünk. Vagy érintkezik a talajjal, s így a földfelszínen futó, mászó fajok is használhatják, vagy lábakon áll.

A talajon lévő előnye a fajgazdagabb vendéglista, hátránya, hogy nagyobb esőzés esetén az alsó szintek átázhatnak, gyorsabb a korhadás. A lábakon álló sokkal tovább tart, ezt inkább a repülni is képes fajok tudják belakni.

Először is készítsük el a vázat. Ez egyrészt összetartja a szerkezetet, másrészt esztétikusabb is. Anyaga lehet deszka, gerenda, de remekül hasznosíthatók a sérült raklapok is.

Több polcot, elválasztót (emeletet) hozzunk létre, ezzel a berendezését könnyítjük meg. Ha készen a váz, kialakíthatjuk a különböző lakosztályokat. A rovarok igényei nagyon különbözők. Vannak fajok melyek csupán a fény elől húzódnak be, mások viszont – ha megnyeri tetszésüket – végérvényesen berendezkednek.

Tehetünk bele kérges farönk-szeleteket különböző vastagságban, melyekbe lyukakat fúrunk, a magányos méheknek és darazsaknak alakítva ki a darázsgarázst.

Másik részbe sűrűn összerendezett ág- vagy kéregkötegeket, esetleg szorosan összekötözött nádszálakat rakhatunk.Remek búvóhely a lyukacsos tégla, vagy az egymásra rakott tetőcserép.

A rovarok egy része éjjeli életmódot folytat, a napfény elől elhúzódik, s csak sötétben jön elő. A futrinkák, százlábúak, ászkarákok és sok pókfaj is kedvelni fogja ezeket a labirintusszerű búvóhelyeket. Egy kisméretű szalmabála, vagy akár a fűnyírásból megmaradt száraz szénával megtömött, kiselejtezett madárkalitka szintén kiváló búvóhely. Használhatunk dióhéjat, papír tojástálcát, követ, virágcserepet, kukoricacsutkát, hullámkartont, fenyőtobozt és még sok egyéb természetes alapanyagú tárgyat.

Darvas Kata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 23, 2021 by .
%d bloggers like this: