Módszerkosár

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület módszertani blogja

Március 10-e alkalmából

Photo2347

– gondolhatunk az Ildikókra, ünnepelhetjük utólag a Zoltánokat, előre a Gergelyeket (kinek kije van:).
De sokan vagyunk, akiknek egy nemrég (1 éve) született jeles nap is eszébe jut: a beporzók napja. Ebből az alkalomból tettem fel ezt az ehető napraforgó virágot. Bár csak halvány – de finom! – utánzata az eredetinek, ez sem jöhetett volna létre beporzók nélkül!

Idézet a Magyar Rovartani Társaság honlapjáról

Miért szenteljünk egy természetvédelmi jeles napot a beporzóknak?

  • Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók
  • Évi 46 000 milliárd forintra becsülték a Földön a beporzók által elvégzett éves munkát.
  • Az elmúlt években méhek tömege tűnt el a Föld színéről. Lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak, a házi méh nem pótolja őket.
  • A Harvard Egyetemen beporzásra alkalmas parányi robotrepülőkkel kísérleteznek; sikerült drónnal pollent átvinni egyik növényről a másikra. Ez lenne a megoldás? Fenntartható ez? És mi lesz a mézzel? Egy kiló mézért méhecskék félmillió alkalommal repülnek ki a kaptárból, és amennyit repülnek, azzal 7-szer körülrepülhetnék a Földet. Mindez drónnal?

Most pedig jutalmul azoknak, akik figyelmesen elolvasták a fenti idézetet, leírom, hogyan készül a csokis almaszirom.

Hámozd meg az almát (ha bio, nem is kell), szeleteld fel, terítsd el egy sütőpapíron, és tedd a cserépkályha vagy radiátor tetejére. Egy nap alatt megaszalódik. Egy tálkában gőz fölött olvassz fel egy tábla étcsokit, keverj el benne 1-2 evőkanál jóféle olajat vagy egy diónyi vajat. Mártogasd bele az almaszeleteket, és a képen látható módon helyezd el egy tálcán. Hűvös helyen gyorsan megköt.

Photo1419      Photo1416 (2)

Papírzacskóban sokáig eláll, szépen becsomagolva adni is, kapni is öröm!

Gyalog Éva

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 8, 2019 by .
%d bloggers like this: