Módszerkosár

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület módszertani blogja

Szemnek-szájnak

Árvácskás sütik

 

Az úgy kezdődött…, hogy az OT-s Terülj asztalkámra hozott finomságok receptjét évek óta elküldtétek a Módszerkosárba. Ez nagyon jó ötletnek tűnt, ezért úgy gondoltam, hogy az idei, április 28-i közgyűlés “asztaláról” is teszek ide emlékeztetőt.

Ezzel az ehető “virágkompozícióval” Bia örvendeztetett meg bennünket. A fotót is ő küldte. Amilyen szép, olyan finom és egészséges! Bármelyik kevert süteményedet feldobhatod vele: amikor már majdnem készre sült, tojásfehérjével kend meg a tésztát is, a ráhelyezett virágot is – ami nemcsak árvácska, hanem bármilyen ehető virág lehet -, és tedd vissza a sütőbe pár percre, hogy száradjon. (Ha jól emlékszem Bia szavaira..)

Ha már ehető virág, itthon továbbgondoltam a dolgot:) Utánanéztem az interneten, hogyan működik a kandírozás. Nem bonyolult: 1 tojásfehérje, egy maréknyi kristálycukor és egy ecset vagy kenőtoll (akinek még van ilyen:) kell hozzá. Meg persze ráhangolódás, idő, türelem és némi kézügyesség. Pünkösd hétfőjén ez mind együtt volt, így nekiláttam:

Photo1640

A virágokat öblítsd át egy tál vízben, hagyd megszáradni, vagy itasd le papírtörlővel. Felhasználásig  a szárát tartsd vízben, hogy ne hervadjon el. Készítsd össze a hozzávalókat:

Photo1642

A gyengén felvert tojásfehérjével kend meg mindkét oldalát, azután jöhet a cukor:

Photo1644

Photo1645

Fektesd őket szépen egymás mellé egy tálcára helyezett sütőpapíron. Ekkor már levághatod a szárát – ami eddig jó szolgálatot tett:)

Photo1655

És mik ezek a zöld levélkék? A virág már elfogyott, kenőanyag még bőven volt, gondoltam, adok egy esélyt a borsmentának is. Megérdemelte – és meghálálta:) Csodafinom!

Photo1653

Az árvácskaszezonnak lassan vége, bár a magról kelt, kisebb fejű, sötétlila “nomád” változata  egész nyáron nyílik. De gyönyörű lehet a gyermekláncfű /pongyola pitypang /Common Dandelion aranyszínű virága pl. egy csokoládétortán… Mmmm:)))

Az első, kísérleti példányokkal én az anyák napi mézeskrémest díszítettem:

Photo1606

Remélem, sikerült felcsigáznom az alkotó kedveteket!
Köszönet, és még egyszer köszönet érte Biának, az ötletadónak!

Kép és szöveg: Gyalog Éva
Nyitókép: Dr. Németh Ibolya

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 23, 2018 by .
%d bloggers like this: