Módszerkosár

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület módszertani blogja

Lepkék a pályán

A sajtóban is megjelent képeket nézve a Magyar Természettudományi Múzeum Blogja utánajárt, hogy milyen lepkék, és miért lepték el a tegnapi futballdöntő helyszínét, nem kis bosszúságot okozva a résztvevőknek. Dr. Ronkay László, a Lepkegyűjtemény főmuzeológusa adott választ a felmerült kérdésre.

Plate 35.aiA képeken a Gamma–bagolylepke [Autographa gamma(Linnaeus,1758)], a leggyakoribb hazai bagolylepkefajunk látható, melynek évi rendszeres vándorlási útvonalába esett éppen a stadion.

A lepkék a Földközi-tenger medencéjéből indulnak el Észak felé, és még Skandinávia területére is eljutnak. Tömegrajzásuknak három kiemelt időszaka van: május vége, július közepe és október. Útvonaluk nem mindig azonos, az egyes vonulások nyomvonala között 20–30 km-es eltérés is lehet. Felhőszerűen repülnek. A stadion kifejezetten a lepkék útvonalát érintette. Az sem mindegy, hogy milyen spektrumú fényt kibocsátó reflektorokat használtak a szervezők, bizonyos hullámhosszak jobban, mások kevésbé vonzzák a lepkéket.

A döntőn látott lepkék valószínűleg Nyugat-Afrikából, az Atlasz környékéről indulhattak.

A Gamma-bagolylepke gyakori faj, vonulásuk során az egyedek 200–300 m magasan repülnek,  Vándorlásukat az időjárási körülmények (pl. frontok) is befolyásolják. Vonulásuk során naponta 60–70 km-t tesznek meg. Nappal is aktívak, ilyenkor a föld közelében, szétszóródva tevékenykednek, csak este verődnek csapatokba és indulnak útnak.

Októberben a déli irányú visszavándorlásuk az Alpoknál csúcsosodik, ahol általában a hágókon gyülekeznek.  Az élőhelyeikről a tartós fagyok beállta előtt (pár nap is lehet) indulnak útnak, mert nem tudnak áttelelni, minden fejlődési alak elpusztúlna.

A globális felmelegedés sokat változtat a lepkék életén. Ma már korábban megérkeznek végső céljukhoz is, mint egykor, mert hamarabb melegszik fel a terület, amelyet vándorlásuk során érintenek. A lepkék általában nem kártevők de ez a faj igen. Hernyóik az ember számára fontos (gazdasági, kertészeti) növények megrágásával, a termés mennyiségének csökkentésével okoznak kárt.

 

A cikk eredeti verziója itt olvasható:

http://mttmuzeum.blog.hu/2016/07/11/a_termeszetnek_megtiltani_nem_lehet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 18, 2016 by and tagged .
%d bloggers like this: