Módszerkosár

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület módszertani blogja

Növényi apróhirdetések

Schenkerik Zsuzsanna küldte az alábbi apróhirdetéseket, melyeket itt díjmentesen közlünk! 🙂

Ahogy végigolvastam, lenyűgözött nyelvi gazdagsága: a különleges jelzők, hasonlatok, metaforák sokasága. Hagyományőrzés, természetgyógyászat, növényismeret, rendszertan – mindez együtt komplex ismeretekkel gazdagíthatja a játszókat. Kisebbeknek párosítót lehet belőle készíteni, nagyobbaknak a magyar és latin nevek párosításához külön kártyákat is nyomtathatunk, de megpróbálkozhatnak ehhez hasonló leírásokkal is az éppen tanult növényekről. Költői hajlamú gyerekek rímbe is szedhetik!

És a legfontosabb: a növények élőhelyét felkeresve megalkothatnak egy saját kis botanikus kertet, ahol a meglelt példányokat megjelölhetik az itt olvasható feliratokkal. Plusz feladat lehet, hogy a neten keressék meg rendszertani besorolásukat – nekem hirtelen ezek jutottak eszembe.

APRÓHIRDETÉS – Melyik növény adhatta fel?

Mindig vízben áztatom a lábam. Büszke bugám 3 m magasra is felemelem. Hasznos építőanyag válik belőlem, ha télen learatnak. Vigyázz, ne tüzeskedj a közelemben!

(nád – Phragmites communis)

A vízpartok szegélyét díszítem nagy, barna termésemmel. A bodnárok hordódongák tömítésére használják kiszárított levélrostjaimat. Finom, gyapjas, bolyhos magjaimmal béleli a függőcinege fűzfán hintázó, mesteri fészkét.

(bodnározó v. széleslevelű gyékény – Typha latifolia)

Kora reggel békák serege köszönt. Még felnőtt koromban sem érem el az 1 cm nagyságot. Gyorsan szaporodom, így társaimmal beborítjuk a víz felszínét. Ilyenkor lehalásznak, hogy a tó feneke elegendő fényhez jusson. Az akváriumoknak is kedvelt dísze vagyok.

(apró békalencse – Lemna minor)

Csavarodom, kunkorodom, és utamban mindenkit behálózok. Egész nyáron menyasszonyi ruhámat mutogatnám, ha csak rajtam múlna. Napsütésben előbújok, ám borús időben hiába keresel. Apró koszorúslányaimra is rátalálsz, ha finom illatuk nyomába eredsz!

(felfutó sövényszulák – Calystegia sepium)

Kicsit különc vagyok. Csak a nyugodt, gyorsan melegedő vizeket kedvelem. Víz alatt úszik több méteres, sallangos farkam. Rajta rovarfogó tömlőcskék sorakoznak. Sötétsárga, sarkantyús virágaim a víz fölé emelkednek. Időnként gereblyézni is szoktak.

(közönséges rence – Utricularia vulgaris)

Szerény külsőm miatt sosem gondoltam volna, hogy ekkora hírnevet szerzek magamnak. Látszólag semmi különleges nincs rajtam, ám ha nyár végén virágba borulok, milliók emlegetnek. Pedig annak örülök a legjobban, ha nem foglalkoznak velem. Egyesek igyekeznek fiatalon nyakam szegni, de én makacsul ragaszkodom az életemhez, és újra kivirulok. Legjobb barátom a szél.

(parlagfű – Ambrosia elatior)

Az előkelő rózsafélék családjából származom, de nem kedvelem az úri pompát. Száraz, sovány réteken, ritkás erdőkben, útszéleken találhatsz rám. Ha hozzám dörgölődzöl, apró, ragadós gombocskákkal ajándékozlak meg. Elsősorban hasmenéstől szenvedők keressenek!

(közönséges párlófű v. apró bojtorján – Agrimonia eupatoria)

Lakhely tekintetében nem vagyok válogatós, mindenütt jól érzem magam. Pici sárga ernyőcskéimet kinyitogatom, s ettől vidámabb lesz a környezetem. Fodrászra sincs szükségem, mert a legelő állatok divatosra igazítják frizurámat.

(szarvaskerep – Lotus corniculatus)

Barátnőm a szarvaskerep, szívesen mutatkozunk egy társaságban. Diszkrét illatomat mindenki kedveli. Gyanakvó természetem miatt koronámat még éjszaka is a fejemen viselem.

(tarka koronafürt – Coronilla varia)

Szépségemnél csak finom, felejthetetlen illatom vonzóbb. Bíborpiros pillangóként csalogatok minden erre járót. Pöndörödő bajszommal kapaszkodom réti társaimba. Apró gyermekeim egy közös házban, sűrűn egymás mellett cseperednek fel. Rátartibb rokonaink a zöldségeskertekben illegetik magukat, mígnem a konyhaasztalon kiterítve végzik.

(mogyorós lednek – Lathyrus tuberosus)

Úton, útfélen könnyen belém botolhatsz. Barázdált nyakamon, dundi termetem fölé emelem hosszúkás, hengeres fejem. Kipréselt nedveim nyugtatóan hatnak kellemetlen csípéseidre.

(nagy útifű – Plantago major)

Kecses, karcsú a termetem. Réteken virulok és illatozom. Kedvenc színem a sárga. Régen segítettem a gazdaasszonyoknak tejet altatni.

(tejoltó galaj – Galium verum)

Pici, rózsaszín csónakokat ringatok a legelőkön. Mezítláb ne járkálj a közelemben, mert szúrós a természetem! Akik szeretnek, vidám dallal köszöntenek.

(tövises iglice – Ononis spinosa)

Fakózöld, ezüstösen csillogó, bársonyos ruhát hordok, lilásfehér gombokkal. Előkelő gyomnövénynek számítok. Akit köhögés gyötör, teámtól megkönnyebbül. Rokonaim a mályvafélék. Papsajt az unokaöcsém.

(orvosi zilíz – Althaea officinalis)

Félelmetes nevem és érdes, szúrós szőreim miatt kevesen szeretnek. Ha közelebbről megcsodálsz, feltűnik, hogy szép virágaim a kék égbolttal néznek farkasszemet. Útszéleken gyakran találkozhatsz velem, remélem, ezentúl megismersz!

(terjőke kígyószisz – Echium vulgare)

Nem szeretek sokáig egyhelyben maradni, ezért minden őszre szép terebélyessé gömbölyödök, és ide-oda sodródom a világban. Talán megnyugodnék, ha egyszer valaki magához ölelne, de erre kevés esélyem van, mert tömérdek kihegyezett tüske borítja testemet.

(mezei iringó -– Eryngium campestre)

Füves, száraz lejtőkön lila zászlócskák jelzik birodalmam. Egyenes, szilárd a tartásom, nehezen török derékba. Büszke vagyok az ázsiai pusztákon élő rokonaimra is.

(zászlós csüdfű – Astragalus onobrychis)

Schenkerik Zsuzsanna “apróhirdetéseit” a Módszerkosár 2013. májusi számában tette közzé Gyalog Éva.

 

One comment on “Növényi apróhirdetések

 1. modszerkosar
  April 2, 2017

  Ismeritek-e Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet c. versciklusát? Nemcsak növényekről, hanem ásványokról, fákról, bogarakról, madarakról szóló hol vicces, hol szatirikus, hol lírai sorait? Másoljatok le néhányat, ahol a “megoldás” is szerepel a szövegben, pontozzátok ki. (Egyéb ötleteket lásd az apróhirdetések felett:)
  Fejtörő Nektek: mi a cím? Kiről/miről szól az idézet?
  1.)
  – Kedvenc közmondásom: »Nincsen disznó tövis nélkül«.
  2.)
  – Roppant muris a nevem. Magyarositották. Azelőtt – neked elárulom – merops apiaster-nek hivtak.
  3.) (18+)
  – Unom ezt a vacak életet. Bár volna egy gyertyaláng, hogy belé szállhatnék és megéghetnék, mint őseim tették. De manapság a lámpákat üvegburákkal veszik körül. Még meg se halhatok tisztességesen. Legfölebb egy agglegény konyakos poharába pottyanok, aki éjfél után a kávéház tornácán iszik. Ölj meg te, gyujts meg te. Mért nem mersz hozzám nyulni? Talán a himporom akarod kimélni? Ugyan, drágám, ne gunyolj. Hol van már az én himporom.

  Legszívesebben még húszat idemásolnék… De most már rajtatok a sor!
  Jó szórakozást!
  Gyalog Éva

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 21, 2016 by and tagged .
%d bloggers like this: